Hívjon minket +36 30 8 320 320 | receptio@martinusmedicus.hu Kapcsolat
Betöltés alatt...
Pácienseink gyógyulása

Növedékek eltávolítása

Nyugdíjas betegünk a halánték mindkét oldalán kialakult növedékek (keratosis seborrhoica) eltávolítása céljából jelentkezett bőrgyógyászati szakrendelésünkön. Az elváltozások nemcsak esztétikailag voltak zavaróak, de a szemüveg szárának rossz felfekvése miatt a beteg mindennapi tevékenységét is korlátozták (1. fotó – kezelés előtt).

Az elváltozásokat nagy teljesítményű széndioxid lézerrel távolítottuk el (2. fotó – kezelés után). Helyi érzéstelenítő alkalmazása mellett a beavatkozás fájdalommentes. A széndioxid lézer alkalmas többek között jóindulatú növedékek, vírusos szemölcsök, fibromák, időskori szemölcsök eltávolítására, bőrrákot megelőző állapotok (actinicus keratosis) kezelésére.

Lézerkészülékünk rendelkezik továbbá egy scanner fejjel is, mellyel frakcionált bőrfiatalítást is tudunk végezni. Ugyanez az eljárás alkalmas aknés hegek kisimítására is. Ez a korszerű módszer kiváló hatásfoka mellett a korábban alkalmazott ablatív technikákkal szemben sokkal gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé.


Széndioxid lézerünk alkalmazása rendkívül széleskörű a bőrgyógyászat területén, az esztétikai eredmények pedig magukért beszélnek.


Dr. Bali Gábor főorvos, bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvos

Értágulatok kezelése

Az arcon megjelenő apró értágulatok a bőr öregedésével egyre nagyobb számban jelennek meg. Idült gyulladással járó betegségekben (pl. rosacea) hasonló értágulatok már fiatalabb korban és sokkal nagyobb számban vannak jelen. Az arc állandó vörössége a szociális kapcsolatokra is hatással van. Környezetükben sokan alkoholizálással bélyegzik meg az ártatlan betegeket. (Pl. azt mondják, borvirágos az orra…)

Bőrgyógyászati szakrendelésünk segítséget nyújt.Gyógyszeres kezeléssel alapvetően a gyulladásos folyamatot tudjuk kezelni. A visszamaradó értágulatok eltüntetésére azonban egyik gyógyszer sem képes. Erre nyújt kiváló lehetőséget a Nd:YAG lézer.  Ez a lézer nagy hatásfokkal zárja el a kitágult bőrereket, az arc tónusa újra frissé és természetessé válik. Néhány lézer kezelés (2-3) szükséges az optimális eredmény eléréséhez. A beavatkozás enyhe égő szúró érzéssel jár, mely érzéstelenítő krém használatával nagy fokban enyhíthető. A lézersebészeti beavatkozás után mindenképpen számolni kell átmeneti bőrpír és duzzanat megjelenésével. Ez a kellemetlenség néhány napon belül spontán elmúlik. Az első kezelést szükség esetén 4-6 hét múlva érdemes megismételni bőrgyógyászati szakrendelésünkön. 


Dr. Bali Gábor főorvos, bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvos

Foltos hajhullás (alopecia areata) kezelése

Mi az a foltos hajhullás?
A foltos hajhullás a hajhullások nem is olyan ritka, különleges formája. Autoimmun betegség; az immunrendszer szabályozási zavara miatt a hajhagymákat az immunrendszer tévesen idegenként ismeri fel. A folyamat visszafordítható, a hajszálak akár spontán is visszanőhetnek.


Mi az a DFC?
A DFC (diphenilcyclo-propenone) egy olyan anyag, amely a bőrrel több alkalommal érintkezve gyulladást vált ki. A DFC ezáltal „elvonja fehérvérsejtek figyelmét” a hajhagymákról, így a hajszálak újra elkezdhetnek növekedni.


Hogyan történik a kezelés?
A kezelés kivitelezése nagyon egyszerű: a foltokat a DFC hatóanyagot tartalmazó oldattal kell bekennünk. Nem mindegy azonban, hogy milyen töménységű ez az oldat. Ennek kiválasztása a következő módon lehetséges: az első alkalommal egy 2%-os töménységű oldattal kenjük be a foltokat. Ezután két héttel egy nagyon híg, 0.001%-os oldattal kezeljük a foltokat. Az oldat töménységét hetente emeljük. A cél annak a töménységnek a megtalálása, ami már látható bőrpírt, enyhe irritációt okoz a fejbőrön, de nem jár kellemetlen gyulladással. Ha sikerült meghatározni a megfelelő töménységet, az oldatot kiadjuk és a beteg otthon kezelheti magát heti egy alkalommal.


Milyen mellékhatások léphetnek fel?
Amennyiben túl tömény lenne a kiválasztott oldat, a kezelt területen erős bőrgyulladás léphet fel bőrpír, nedvedzés, hólyagképződés formájában.  Ebben az esetben az oldatot le kell mosni és be kell kenni egy gyulladáscsökkentő oldattal. Ezt követően a gyulladás néhány napon belül lezajlik.
A kezelés hatásmechanizmusa miatt felléphet a kezelt régióban lévő nyirokcsomók duzzanata is, mely ártalmatlan jelenség.  


Mikor várható eredmény a kezeléstől?
A megfelelő koncentráció elérését követően 6-9 hónapos kezelés után várható hajvisszanövés. Amennyiben új foltok jelennének meg, azok is kezelhetőek az oldattal.


Dr. Bali Gábor főorvos, bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvos
                                                                                                    

Haemangioma kezelése


Seprűvénák kezelése


Pigmentfoltok kezeléseA kezelés előtt a bőrgyógyász megvizsgálja az elváltozást, és eldönti, hogy a pigmentfolt alkalmas-e a lézeres kezelésre. A kezelés rendelésünkön Q-kapcsolt Nd:YAG lézerrel történik. A kezelés után egy felületes horzsolás-szerű seb képződik. A pörk néhány nap alatt leszárad, a pigmentfolt pedig eltűnik. Általában már egy kezelés elegendő a folt eltüntetéséhez, ritkán egy-egy folt esetében meg kell ismételni a kezelést. A kezelés során apró szúró érzés szokott jelentkezni, a beavatkozás nem igényel érzéstelenítést. Ugyanezzel a készülékkel történik a tetoválások eltávolítása is.

Dr. Bali Gábor főorvos, bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvos


Szemölcsök eltávolítása


Xanthelasma eltávolítása


Ráncok kezelése botox-szal

​​
Ráncok kezelése hyaluronsavval

​​Lábszárfekély kezelése

A krónikus sebek gyógyítása nagy türelmet és együttműködést igényel a beteg és a kezelőorvos részéről egyaránt. A sebkezelés alapelve tulajdonképpen egyszerű: ideális körülményeket biztosítva próbáljuk felgyorsítani a seb gyógyulását. Ez alapvetően tiszta, fertőzésmentes sebalapot és megfelelő hidratáltságot jelent. Ebben vannak nagy segítségünkre az ún. intelligens kötszerek. A bőrgyógyász a seb vizsgálata alapján tudja kiválasztani az ideális kötszert. A gyógyulás feltétele a betegek együttműködése, az otthon végzett szakszerű kötéscsere rendszeres elvégzése. A kontroll vizitek során nemcsak a seb aktuális állapotához igazítjuk a kezelést, hanem arra is szánunk időt, hogy megbeszéljük az otthoni teendők részleteit. Bőrgyógyászunk és asszisztensnőink készséggel segítenek bármilyen felmerülő kérdésben.

Végezetül egy fontos információ: nem gyógyuló sebek esetén akár rosszindulatú bőrdaganat is állhat a folyamat hátterében, emiatt hosszabb ideje nem gyógyuló sebbel mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni!

Dr. Bali Gábor főorvos, bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvos